DNS conditional forwarding in Windows 2008 & R2

Nota: Articol preluat de pe WinAdmin

Printre improvmenturile ce tin de DNS in ultimele versiuni de Windows se numara si Conditional Forwarding. Bine, bine, asta era si in 2003. W2K8 vine cu ceva nou aici si anume replicarea Conditional Forwarders pe toate serverele din domeniu (sau forest).
Intr-un scenariu
cu un singur server de DNS asa ceva nu ajuta la nimic. Dar in cazul in care avem un forest AD destul de stufos cu multe DC-uri si implicit cu multe servere DNS iar rezolutia de nume e ceva mai “imbarligata” atunci asa ceva ajuta. Sa luam cazul in care facem un trust cu un alt forest. DC-urile mele trebuie sa rezolve nume din celelalt domeniu, iar consultantii au ales sa folosim DNS forwarders (asta pentru ca nu stiu sa foloseasca Stub Zones). Sa setez sau modific forwarders pe toate DC-urile? Cam peste mana, nu?
In W2K8, regulile de conditional forwarding pot fi stocate in AD si pot seta scopul replicarii (toate serverele DNS din domeniu sau forest).
De retinut ca se aplica numai pentru Conditional Forwarding, nu si pentru Forwarding-ul DNS normal (am incercat cu zona . si nu merge  ). E de inteles pentru ca scopul acestei optiuni e pentru scenariile de rezolutie interna de nume, nu pentru internet. Daca as aplica asa ceva pe toate serverele din domeniu fara posibilitatea ca sa exclud anumite servere de acolo (cele care raspund ce rezoltia de nume in internet) as da totul peste cap. Asa ca e bine ca optiunea e restrictionata doar pentru Conditional Forwarding.
PS: aruncati o privire si pe Stub Zones. Am dat de multi specialisti care se fereau de asa ceva. Poate si pentru ca documentatia era cam greoaie pe vremuri.


Articol preluat de pe WinAdmin



comments

0 Responses to "DNS conditional forwarding in Windows 2008 & R2"